S1 #4: Een kijk ‘Met Blauwe Ogen’ op ADHD door Bas den Blaauwen

Hoe ons bewustzijn van 'het concept' van landsgrenzen gebruikt kan worden om ons begrip van diversiteit & inclusie te vergroten

Omschrijving

Deze aflevering is een opname via ZOOM – bij uitzondering – met Bas den Blaauwen. Bas woont sinds vorig jaar in Zweden; op YouTube zijn beelden te zien van hoe hij leeft. Hij ontdekte dat landsgrenzen maar ‘een concept’ zijn, dat wij zelf hebben bedacht. Hierdoor werd het voor hem makkelijker om zijn grenzen te verleggen. Tijdens de opname van onze podcast zat Bas in een sneeuwstorm. Hoe bijzonder dat ik vandaag iemand ontmoette bij mijn surfles in Lissabon en hij tegen mij zei “𝒪𝒽 𝓂𝒶𝒶𝓇 𝒜𝒟𝐻𝒟 𝓋𝑜𝑒𝓁𝓉 𝓈𝑜𝓂𝓈 𝓃𝑒𝓉 𝒶𝓁𝓈 𝑒𝑒𝓃 𝓈𝓃𝑒𝑒𝓊𝓌𝓈𝓉𝑜𝓇𝓂!”
 
Bij Bas werd ADHD geconstateerd. Dit gaf hem een gevoel van opluchting en verklaarde veel. De diagnose was een belangrijke stap in zijn zelfontwikkeling en het opzetten van z’n eigen coachingspraktijk. Zijn team richt zich nu specifiek op ADHD bij vrouwen, aangezien de diagnose bij meer vrouwen de afgelopen tijd voorkomt.
 
Er wordt gesproken over ADHD-medicatie, hoe het kan helpen snel vooruit te komen in je carrière, maar ook hoe het ervoor kan zorgen dat je het contact met jezelf verliest. Er wordt ook besproken hoe culturele verschillen tussen landen van invloed zijn op hoe ADHD wordt waargenomen en uitgedrukt. Er wordt benadrukt dat de oorzaak van problemen dieper kan liggen, zoals hechtingstrauma en dat het daarmee de vraag is in hoeverre het label ADHD ‘levenslang’ hoeft te zijn.
 
Ook hebben we het over het vinden van een balans tussen werk en privéleven, vooral voor mensen met ADHD. De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen komt aan bod en hoe die in de loop der tijd is veranderd. Tot slot wordt het belang van zelfkennis en een bredere kijk op geestelijke gezondheid benadrukt. De huidige geestelijke gezondheidszorg is volgens de spreker te gefocust op labels.

Take-aways

  1. Het begrijpen van concepten zoals landsgrenzen kan leiden tot meer diversiteit en inclusie.

  2. Door te begrijpen wat ADHD is – niet altijd een levenslang label – kunnen we persoonlijke groei bevorderen en een balans vinden tussen werk en privéleven.

  3. Overbruggen van de kloof tussen mannen en vrouwen en bevorderen van gelijke kansen en behandeling voor iedereen is belangrijk voor gelijkwaardigheid.

  4. Zelfkennis en bredere kijk op geestelijke gezondheid zijn belangrijk om labels te vermijden en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Biografie gastspreker Bas den Blaauwen

Bas den Blaauwen (1986) woont sinds vorig jaar in Zweden, samen met zijn vrouw en twee dochters. Het besef dat landsgrenzen slechts een concept zijn dat we zelf hebben bedacht, heeft hem doen inzien dat er meer is dan alleen het land waarin we leven.
 
Als oprichter van ADHD Masters heeft Bas zich gespecialiseerd in het coachen van (jong)volwassenen met ADHD en helpt hij hen bij het aanleggen van nieuwe denkpaden en zelfontwikkeling.
 
Met zijn jarenlange ervaring als coach weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om obstakels te overwinnen en persoonlijke groei te stimuleren. Vanaf deze zomer wil Bas samen met zijn vrouw retraites organiseren voor lichaam en geest, midden in het Zweedse bos.

Luister - en kijk - via jouw favo app:

Bekijk en/of beluister mijn (video)podcast via mijn YouTube-kanaal, via Spotify, of Apple Podcasts.

Kijk mee achter de schermen via:

Scroll naar boven