S1 #3: Michiel van Vugt: Bewustzijn en financieel succes 'Met Blauwe Ogen'

Ontdek de onverwachte manier waarop onze mindset ons kan verleiden om slechte financiële beslissingen te nemen - en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen!

Omschrijving

In deze aflevering van de videopodcast ‘Met Blauwe Ogen’ gaat Bianca van Elp in gesprek met Michiel van Vugt. Hij kijkt naar de wereld met een open blik en gelooft dat iedereen gelijkwaardig is. Michiel vindt dat we niet altijd beseffen dat we in het mooiste land ter wereld wonen, waar mensen veel vrijheid hebben en een goed sociaal stelsel en veel natuur.
 
Hij stipt aan om je bewust te zijn van je financiële situatie en een plan te maken voor je pensioen. Financiële adviseurs kunnen hierbij onafhankelijk advies bieden om mensen te helpen, of ze nu rijke loterijwinnaars zijn of mensen die 100 euro per maand willen opzijzetten. Ook geeft hij aan dat het geld niet het belangrijkste is in het leven. Al kunnen slechte financiële beslissingen wel ernstige gevolgen hebben.
 
Vaak verkiezen we kortetermijnbeloningen boven langetermijnvooruitgang. Door meer bewust te worden van ons besluitvormingsproces, kunnen we beter financiële keuzes maken. Hij vindt het zelf lastig om dingen los te laten, terwijl bij het maken van financiële beslissingen (durven) loslaten vaak de beste strategie is. Richt je energie op wat je wel kan veranderen en realiseer dat je situatie goed is in vergelijking met anderen.

Take-aways

  1. Bewustzijn en planning zijn cruciaal voor financieel succes. Wees op de hoogte van je financiële situatie en maak een plan voor je toekomst, met name voor jouw pensioen.

  2. Geld is belangrijk, maar het is absoluut niet het belangrijkste in het leven. Het gaat om herinneringen maken, al heb je daar natuurlijk wel (wat) geld voor nodig.

  3. Om financieel succes te bereiken, is het belangrijk om los te laten wat niet veranderd kan worden, een financiële adviseur, spaargeld te automatiseren en geld regelmatig apart te zetten voor toekomstplannen.

  4. Onthoud dat geld ons niet definieert. Het is een belangrijk onderdeel van ons leven, maar het is niet het enige dat ertoe doet. Mensen moeten hun mindset en prioriteiten begrijpen om een gebalanceerd leven te leiden.

Biografie gastspreker Michiel van Vugt

Michiel van Vugt woont in de omgeving van Rotterdam met zijn vrouw en twee kinderen. Hij werkt als commercieel directeur bij een vermogensbeheerder en is daarnaast een succesvolle spreker, podcaster en schrijver. Hij deelt zijn expertise op het gebied van het nemen van betere financiële beslissingen, waarbij hij vaak benadrukt dat het belangrijk is om inzicht te hebben in persoonlijke financiële doelen en een realistisch plan op te stellen om deze doelen te bereiken.
 
In het verleden heeft Michiel met zijn Rotterdamse hockeyteam twee keer de derde plaats van Nederland behaald. Hij staat elke ochtend om 6 uur op om te sporten en sluit zijn routine af met een ijsbad in zijn achtertuin. Michiel is ook een gepassioneerde reiziger en heeft al 42 landen bezocht, met als doel om elk levensjaar een nieuw land te bezoeken.
 
Michiel is een persoon die altijd openstaat voor nieuwe ervaringen en uitdagingen. Hij gelooft dat iedereen alle mogelijkheden heeft en gelijkwaardig is. Dit is ook de boodschap die hij wil overbrengen aan anderen, zodat zij ook kunnen slagen en hun dromen kunnen verwezenlijken.

Luister - en kijk - via jouw favo app:

Bekijk en/of beluister mijn (video)podcast via mijn YouTube-kanaal, via Spotify, of Apple Podcasts.

Kijk mee achter de schermen via:

Scroll naar boven